NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop

Geplaatst 2 September 2021, 07:41

'Dit zijn de 6 soorten lampen die je moet kennen'In onze eerdere blog hebben we het al gehad over de verschillende soorten wandlampen. Hierbij hebben we vooral een esthetisch onderscheid gemaakt. Het is echter ook mogelijk om lampen technisch van elkaar te onderscheiden. De ledlamp is tegenwoordig de standaard, maar er zijn nog vijf andere lampen waar we het een en ander over te vertellen hebben.

Ledlampen

Ledlampen zijn intussen uitgegroeid tot de standaard op het gebied van verlichting. Het gaat om energiezuinige lampen die bovendien heel lang meegaan. Tegelijkertijd zorgen LED lampen voor helder en vol licht, kunnen ze goed overweg met koudere temperaturen en kunnen ze zelfs ter vervanging van halogeenlampen dienen. Wel moet je er goed op letten of je de ledlamp al dan niet kan dimmen, want dit is niet steeds het geval. Wat het natuurgetrouw weergeven van kleuren betreft, zeker bij de eerder rode kleuren, scoren ledlampen niet altijd even goed. Dit is echter een zeldzaam minpuntje.

Gloeilamp

De gloeilamp is de bekende oude manier om te verlichten. Gloeilampen maken gebruik van een gloeidraad die heel heet wordt, maar die door het vacuüm niet doorbrandt. Een groot deel van de energie wordt niet in licht omgezet, maar in warmte. Hierdoor is een gloeilamp allesbehalve energievriendelijk. Gloeilampen worden niet meer verkocht en het is aangeraden om gloeilampen meteen te vervangen door ledlampen. De besparing bedraagt ongeveer tien euro per lamp, per jaar.

Spaarlampen

Ooit werden de spaarlampen geprezen als ecologisch alternatief voor de gloeilamp. Het klopt inderdaad dat spaarlampen een langere levensduur hebben dan gloeilampen en dat ze ook energiezuiniger zijn, maar intussen zijn ze eigenlijk evenzeer voorbijgestreefd. De ledlamp heeft namelijk een nog langere levensduur en is nog energiezuiniger. Bovendien zijn spaarlampen meestal niet te dimmen, kunnen ze minder goed overweg met koude temperaturen, starten ze vrij traag op en bevatten ze kwikdamp. De ledlamp krijgt dus de voorkeur. Wel is het zo dat je ze in tegenstelling tot gloeilampen niet meteen hoeft te vervangen, zeker als de spaarlamp niet zo vaak aanstaat.

Filamentlampen

Gloeilampen verbruiken zoveel energie dat het altijd aan te raden is om ze te vervangen. Toch houden velen van de uitstraling van een gloeilamp, zeker in een industrieel interieur. Daarom heeft men filamentlampen ontwikkeld. Filamentlampen zijn een bijzondere vorm van ledlampen. Hierbij zijn de ledlampjes zo geplaatst dat het lijkt alsof het om een ouderwetse gloeilamp gaat. Volgens Consumentenbond zien deze lampen er niet alleen goed uit, maar komen ze bovendien vaak als beste uit de test.

Halogeenlamp

Halogeenlampen hebben in vergelijking met ledlampen een relatief korte levensduur. Ze verbruiken ook veel meer energie, vergelijkbaar met het energieverbruik van gloeilampen. Verwonderlijk is dat niet, want eigenlijk gaat het om een verbeterde versie van de gloeilamp. Door de toevoeging van gas wordt de levensduur van de lamp verlengd, met dank aan het Van Arkel-de Boerproces. Halogeenlampen zijn met andere woorden geen goede keuze. Als je de halogeenlamp vaak gebruikt, vervang je het beter door een ledlamp.

Tl-lamp

De tl-lamp is de je wellicht bekende buislamp. Deze buizen zijn in uiteenlopende lengtes te verkrijgen en geven veel licht. Ze gaan lang mee en ze zijn heel geschikt voor het verlichten van werk- en hobbyruimtes. Als sfeerverlichting is het echter geen goede keuze. Daarnaast kunnen tl-lampen flikkeren, wat in hoofdpijn en vermoeide ogen kan resulteren. Er zijn tegenwoordig ook ledtubes of led-tl-lampen te verkrijgen die de klassieke tl-buis een-op-een kunnen vervangen. Dergelijke ledtubes zijn energiezuiniger.
Reageer

Naam
Email
Code


Meer berichten© 2000-2023 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn