NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop

Geplaatst 6 November 2020, 09:23

'Dit is wat je moet weten over de Nederlandse zorgverzekering in 2021'De Nederlandse zorgverzekering gaat alvast een stuk duurder worden. Op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan dat de zorgverzekering gemiddeld 5 euro per maand duurder zou worden. Het eigen risico blijft wel 385 euro bedragen, het gevolg van het regeerakkoord dat het eigen risico tot en met 2021 heeft bevroren. Er zijn nog een aantal wijzigingen waarvan je op de hoogte moet zijn.

Premiestijging kan nog hoger oplopen

Het ziet ernaar uit dat het door het kabinet genoemde gemiddelde een onderschatting is. Zo heeft DSW alvast de eerste basiszorgpremie bekendgemaakt. Het gaat om 124,50 euro per maand, of om een premiestijging van 6,5 euro. Dit is 30% meer dan de prijsstijging die aanvankelijk door het kabinet werd aangegeven. Wel vaker volgen zorgverzekeraars eerder elkaar dan het bedrag dat het kabinet communiceerde, maar bij veel zorgverzekeraars zal de premie waarschijnlijk pas net voor de deadline bekend worden gemaakt. Het vinden van een goedkope zorgverzekering voor 2021 kan hoe dan ook best wel lastig worden. 

Anderzijds zullen de zorgverzekeraars ook wel rekening houden met een peiling van De Telegraaf. Ongeveer 75% gaf daarbij aan te balen van deze verhoging en meer dan 50% gaf zelfs aan dat ze het door de huidige situatie al financieel zwaar hebben.

Corona niet de belangrijkste reden

Volgens DSW heeft de stijging verschillende redenen. Zo is er bijvoorbeeld de corona-uitbraak die in oplopende zorgkosten resulteert, maar dat zou slechts een klein deel van de stijging verklaren. Vooral een stijging van het salaris van de zorgmedewerkers zou zwaar doorwegen. Het ontbreken van enige ruimte om financiële reserves in te zetten, speelde eveneens een rol bij de beslissing van DSW.

Overstappen van zorgverzekering in 2021

Hoe dan ook zit er een premiestijging aan te komen en start 2021 met een financiële domper. Via de website Vergelijkdezorgverzekeringen.nl is het wel mogelijk om op zoek te gaan naar de goedkoopste zorgverzekering van 2021. Maak wel tijdig de vergelijking want opzeggen kan enkel van 12 november tot en met 31 december, behoudens de gevallen waarbij tussentijds overstappen alsnog mogelijk is.

Houd er bovendien rekening mee dat zorgverzekeraars bij de aanvullende verzekeringen acceptatiecriteria kunnen opleggen. Wanneer je niet alleen kiest voor de basiszorgverzekering is het aangeraden om te wachten met het opzeggen tot je bij de nieuwe zorgverzekeraar bent geaccepteerd. Voor de basiszorgverzekering is dit geen probleem omdat zorgverzekeraars hiervoor een acceptatieplicht hebben.

Niet alleen maar kommer en kwel

Terwijl de basiszorgverzekering iets duurder wordt, zal de dekking ook iets ruimer zijn. Zo zijn er nieuwe uitzonderingen waarbij er geen eigen risico van toepassing is. Het gaat onder andere om de zorgkosten voor medische en psychologische hulp voor slachtoffers van seksueel geweld en de zorgkosten die betrekking hebben op orgaandonaties. Bij de eerste uitzondering gaat het om een proefproject. De tweede uitzondering komt er vooral als vorm van coulance: men vond het niet wenselijk dat de donor een eigen risico dient te betalen voor de medische nazorg na een orgaandonatie en dat heeft men zo opgelost.

Daarnaast zijn er allerlei uitbreidingen van de basisverzekering. Een aantal extra geneesmiddelen worden vanaf 2021 terugbetaald, net zoals een aantal behandelingen. Ook de paramedische herstelzorg na corona is aan de basiszorgverzekering toegevoegd.

Ten slotte zal de zorgtoeslag voor een eenpersoonshuishouden met 44 euro stijgen en voor een meerpersoonshuishouden met 99 euro, maar dat vangt de premiestijging natuurlijk niet volledig op.
Reageer

Naam
Email
Code

Herhaal bovenstaande code:


Meer berichten© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn