NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop





Geplaatst 27 September 2022, 07:19

'Asbest in huis? Dit moet je doen'



Asbest is brandwerend, isoleert goed en is goedkoop. Niet gek dus dat het tot 1993 een populair materiaal was. Asbestvezels zijn echter ook kankerverwekkend wanneer je ze inademt. Wanneer je in een oudere woning gaat verbouwen of klussen, moet je zeker nagaan of er asbest aanwezig is.

Hier moet je op letten

Asbest werd verboden in 1993. Ga je zagen, boren of breken in een gebouw dat in of na 1994 werd gebouwd? Dan is er weinig risico. In een ouder gebouw, zeker eentje uit de jaren vijftig, zestig of zeventig, is er wel veel asbestrisico.

Asbest zit soms verstopt, ook achter nieuwe materialen. Een oud gebouw van voor 1994 dat al eens gerenoveerd werd, kan dus toch asbest bevatten. Bovendien is asbest niet overal verboden. Via internationale webshops kan je nog wel materialen kopen die asbest bevatten. Goed opletten is de boodschap.

Asbest vind je vooral in dak- en gevelbekleding, maar ook venstertabletten, vloerbekleding, schouwen en zelfs bloembakken kunnen asbest bevatten.

Vermoed je dat er een asbestrisico is? Of ga je klussen of verbouwen in een huis van voor 1994? Dan laat je het best een asbestinventarisatie uitvoeren. Een gespecialiseerd bedrijf onderzoekt dan of de woning asbest bevat.

Hoeveel kost asbest verwijderen?

De eerste stap is een asbestinventarisatie. De kosten van een asbestinventarisatie hangen af van het soort inspectie. Bij type A-inspectie wordt een historisch onderzoek uitgevoerd en wordt het zichtbaar materiaal onderzocht. Dat type asbestinventarisatie kost je zo’n 300 à 500 euro. Bij een volledige inventarisatie (type B) worden ook niet-zichtbare plekken geïnspecteerd. Er worden wanden en plafonds opgebroken om erachter te kijken. De kosten voor zo’n volledige inventarisatie beginnen bij 450 euro.

Het is beter één keer een volledige inventarisatie te laten uitvoeren dan er later in je verbouwverhaal nog een te moeten laten uitvoeren. Dat zal je op lange termijn veel meer kosten.

Als uit het asbestinventarisatierapport (een lijst van de aanwezige asbesthoudende materialen) blijkt dat het asbest moet gesaneerd worden, wordt op basis van het rapport een kostenindicatie opgesteld. Die kosten hangen af van de hoeveelheid asbest, de risico’s om het te verwijderen en hoe moeilijk het te verwijderen is. Ook het aantal vierkante meters van de ruimte beïnvloedt de prijs. Gemiddeld bedragen de kosten tussen 750 en 1.400 euro.

De juiste persoon voor de klus

Het is niet altijd makkelijk een goede vakman te vinden. Bij het aanpakken en inventariseren van asbest is een vakspecialist heel belangrijk. Asbest is geen makkelijke materie en moet correct aangepakt worden. Om een goede vakman te vinden, kan je een kijkje nemen bij Homedeal.nl. Zo krijg je een handig overzicht van professionals. Je kan meteen offertes vergelijken en snel de beste vakman vinden.

Heb je met asbest in huis te kampen, kan dat een echte domper zijn voor je verbouwplannen. Een snelle en grondige asbestinventarisatie is de eerste stap om snel en efficiënt asbest aan te pakken, zodat je in een gezonde woning kan leven!




Reageer

Naam
Email
Code


Meer berichten







© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn